Fumigacja zboża

Fumigacja zboża polega na użyciu dymu, pary lub gazu do zwalczania szkodników upraw takich jak owady lub gryzonie. Wykorzystywana jest głównie w rolnictwie przemysłowym do ochrony zbóż takich jak: żyto, pszenżyto, pszenica, owies, proso, sorgo. Zajmujemy się fumigacją zboża z użyciem fosforowodoru w postaci tabletek, pasów, koców oraz paletek. Oczyszczamy materiał siewny bezpośrednio w naszych przechowalniach i magazynach, zachowując przy tym wszystkie normy bezpieczeństwa. Dzięki długoletniemu doświadczeniu zapewniamy skuteczny i bezpieczny dla człowieka przebieg procesu fumigacji zboża.

Jakie szkodniki zwalczamy w procesie fumigacji zboża?

W procesie fumigacji oraz gazowania zboża zwalczamy szkodniki mączno-zbożowe oraz magazynowe z wszystkich gatunków zbóż paszowych oraz płodów rolnych. Stosowane przez nas środki zwalczają larwy i jaja takich szkodników, jak:

  • wołek zbożowy,
  • wołek ryżowy,
  • strąkowiec grochowy,
  • omacnica spichrzanka,
  • trojszczyk gryzący,
  • trojszyk ulec,
  • spichrzel surynamski,
  • mklik mączny,
  • rozpłaszczyk rdzawy.

Gazowanie zboża, w zależności od stosowanego środka, trwa odpowiednią ilość czasu, stosowną do wytycznych od producenta.

 

maszyna rolnicza w polu


Zalety stosowania gazowania zbóż

Gazowanie zbóż, czyli inaczej fumigacja jest zabiegiem bardzo popularnym wśród nowoczesnych metod walki ze szkodnikami. Wykorzystywanie w tym celu fosforowodoru, który jest cięższy od powietrza, pozwala na łatwe rozprzestrzenianie oraz wymieszanie preparatu z powietrzem. Tak otrzymana mieszanka łatwo wnika we wszystkie przestrzenie, likwidując dorosłe osobniki oraz larwy i ich jaja. Do tego procesu nie jest wymagane stosowanie wentylatora a wywietrzenie pomieszczenia po zabiegu jest szybkie i łatwe. Pozostałe śladowe ilości fosforowodoru nie są szkodliwe dla człowieka.

Na czym polega proces fumigacji zboża?

Przed rozpoczęciem gazowania zboża dokonujemy starannej inspekcji pomieszczenia, w którym przeprowadzany będzie proces. W kolejnym kroku precyzyjnie uszczelniamy pomieszczenia, aby cząsteczki gazu nie wydostawały się na zewnątrz. Po właściwym przygotowaniu miejsca fumigacji przystępujemy do jej właściwego etapu. Nasi pracownicy w odpowiedniej odzieży ochronnej rozpylają fosforowodór wewnątrz magazynu, stale monitorując jego stężenie. Ostatnim etapem gazowania jest dokładne wywietrzenie pomieszczenia i jego udostępnienie.

Dbając o najwyższe normy bezpieczeństwa, podczas fumigacji zboża używamy m.in. specjalistycznej folii gazoszczelnej, urządzeń do wysysania powietrza z gazowanej przestrzeni, impregnowanego  papieru do doszczelnień, termometrów i wilgotnościometrów, pompek, rurek wskaźnikowych do pomiaru stężeń gazu, detektorów jednogazowych czy testerów do sprawdzania odporności owadów na fosforowodór.